Itemi: 100
0 din 100 Grile finalizat
Grile :
Ai finalizat deja înainte test . Nu îl poți parcurge din nou.
Test is loading…
You must sign in or sign up to start the test.
Trebuie să finalizezi mai întâi următoarele:
Ai răspuns corect la 0 din 100 Grile
Timpul tău:
Time has elapsed
Ai obținut 0 din 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Scorul mediu al celorlalți candidați |
|
Scorul tău |
|
Sosirea lui pe neaşteptate i-a intrigat pe mulţi.
Fie următoarele secvenţe: (1) duceți-i cadoul; (2) şterge-ţi nasul; (3) atârnă-ţi pofta-n cui; (4) duce-ti-ar dorul. Sunt corect scrise:
Se dau următoarele serii de cuvinte: (1) maicii, pieței, dragii, sorei; (2) maicii, pieții, dragei, sorei; (3) maicei, pieței, dragei, surorii; (4) maicei, pieţei, dragii, surorii. Conţin(e) numai forme corecte de genitiv-dativ articulat:
Se dau următoarele cuvinte: afabil (1); inefabil (2); exprimabil (3); răuvoitor (4). Se poate stabili un raport de antonimie:
Consumul factorului de producţie capital fix se poate exprima:
În condiţiile unei rate de 16% a impozitului pe profit, un profit net de 21 u.m. presupune un profit brut (în u.m.) egal cu:
Într-o perioadă de timp, angajaţii firmei X şi-au dublat productivitatea muncii. Ca urmare, la finalul intervalului, le-a fost majorat salariul nominal, cu jumătate din sporul procentual al productivității muncii. Dacă nivelul de bază al salariului nominal a fost 2.000 u.m., atunci în perioada curentă, nivelul acestui indicator este (în u.m.):
N-are cum părea altfel decât este.
Fie următoarele structuri: (1) măsurile de revigorare ale monedei naţionale; (2) măsurile de revigorare a monedei naţionale; (3) soluţiile de ieşire din criză a guvernului; (4) soluţiile de ieşire din criză ale guvernului. Sunt corecte gramatical:
Se dau următoarele cuvinte: azi-dimineaţă, azi-după-amiază, astă-noapte, mâine-dimineaţă. Sunt corect scrise cu cratimă:
Se dau următoarele abrevieri pentru cuvântul secundă: (1) s, (2) sec, (3) s., (4) sec. . Sunt corecte:
Pe termen scurt, în cazul unui agent economic (pentru care: CT — costul total; CF — costul fix; CV — costul variabil; Q — volumul producţiei), când CT = CF, înseamnă:
La o întreprindere, volumul producţiei a sporit cu 300%, în timp ce numărul angajaţilor s-a dublat. Cum a evoluat, în perioada respectivă, productivitatea medie a muncii:
Până a fi găsit de echipa de salvare, turistul a îngheţat.
Fie enunţurile următoare: (1) Nu mai bate atâta din gură! (2) Lasă-i să bombăne cât vor! (3) De ce să ți se destăinuie ţie? (4) A ajuns ce a ajuns cam repede, dar va decădea la fel de brusc. Sunt corecte gramatical formele verbale subliniate:
Se dau următoarele substantive comune: mapamond, antren, comerț, jenă. Sunt defective de plural:
Se dă enunţul: Aceste schimbări frecvente ale ministrului Educaţiei (1) / Ministrului Educatiei (2) / Ministrului educaţiei (3) / ministrului educatiei (4) aduc doar deservicii în sistem. În secvențele subliniate, este corectă scrierea cu litere mici, respectiv cu majuscule:
În absenţa altor informaţii, costul variabil mediu nu se modifică, atunci când:
Pentru un credit de 100.000 u.m. preluat de firma X pe o perioadă de 3 luni, banca percepe o rată anuală a dobânzii de 40%. Dobânda încasată de ea la scadenţă reprezintă (în u.m.):
Ce i-i scris omului în frunte i-i pus.
Fie următoarele enunţuri: (1) Nu se știe dacă va ajunge la timp. (2) Nu-mi pasă dacă va pierde meciul. (3) Dacă tot ai venit, rămâi şi tu. (4) Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau. Propoziţiile subordonate introduse prin conjuncţia dacă sunt:
Se dă enunţul: Patronii celor două cotidiane (1) / cotidiene (2) au declarat că vor continua să publice pamflete (3) / pamfleturi (4) la adresa guvernanților. Dintre substantivele la plural subliniate, sunt corecte, în contextele date:
Se dă enunţul: La examen s-au înscris doi candidaţi, dar s-a prezentat numai unu (1) / unul (2), care era frate cu o prietenă de-a mea (3) / de-ale mele (4). Dintre secvențele subliniate, sunt corecte:
Dinamica productivităţii muncii este determinată prin:
Pentru un credit de 100.000 u.m. preluat de firma X pe o perioadă de 3 luni, banca percepe o rată anuală a dobânzii de 40%. Dobânda încasată de ea la scadenţă reprezintă (în u.m.):
Aşa ceva nu se face, dragul meu!
Fie următoarele enunţuri: (1) Iau creioanele roşii, pe celelalte nu le vreau. (2) Iau creioanele roşii, celelalte nu le vreau. (3) Dintre creioane, pe al meu l-am pierdut. (4) Dintre creioane, al meu l-am pierdut. (5) Am mai multe umbrele, aşa că o poţi împrumuta pe oricare. (6) Am mai multe umbrele, aşa că o poți împrumuta oricare. Sunt corecte gramatical:
Se dă enunţul: După experiența dobândită în atâtea periple (1) / peripluri (2) prin țară, se gândeşte să se înscrie la mai multe profile (3) / profiluri (4) din cadrul Facultăţii de Geografie. Dintre substantivele la plural subliniate, sunt corecte, în contextele date:
Se dă enunţul: Deși munciţi cu dedicație, vă avertizez că Sunt un şef sever, care muncesc din greu, cot la cot cu voi, aşa că să nu mai se mire nimeni dacă vă voi penaliza la cea mai minoră abatere. Acesta conţine, raportat la limba română literară:
Rata profitului în funcţie de costurile (cheltuielile) totale apare ca:
Costurile totale înregistrate de o întreprindere pentru a produce sunt 9 milioane u.m. Care este masa profitului, dacă rata profitului (calculată la cifra de afaceri) este 10 %?
Ion nu este sigur că vine şi el la nuntă.
Fie enunţul: Mie însămi nu-mi prii atenția excesivă şi respectul îndoielnic pe care mi l-ai acordat, aşa că i-aţi lucrurile de aici şi dispari, că, altfel, nu-ţi va fi bine! Acesta conţine:
Se dă următorul enunţ: Eu mă chinuiesc (1) / chinui (2) să te ajut, dar adevărul este că toată lumea se îndoieşte (3) / îndoaie (4) că vei reuşi. Dintre formele verbale subliniate, sunt corecte, în contextele date:
Se dă enunţul: Nu cred că ar trebui să fie vreo diferenţă între a vorbi corect sau a scrie fără greşeli, aşa că, atât la examenele scrise şi la cele orale voi fi la fel de exigent, iar pentru nota zece e nevoie de mult efort, dar şi de interes pentru gramatică. Acesta conţine:
Preţul reprezintă:
Raportul dintre preţurile unitare ale bunurilor A şi B, incluse în programul de consum al unui consumator raţional, este 8/2. Rezultă că în cazul optimului de consum, între utilităţile marginale ale bunurilor B și A există raportul:
Iubitul meu prieten, te rog să mă ierţi pentru cele spuse.
Fie enunţul: Dacă le veţi da şi lor, ce ne-aţi dat şi nouă, în numele, zice el, a aceleeaşi vechi amiciţii, ar reuşi să vă agreieze, aşa cum i-au agreeat şi pe alții. Acesta conţine:
Se dă următorul enunţ: Aseară, când am ajuns în Las Vegas, primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la un cazinou (1) / cazino (2), unde am băut un cocktail (3) / cocteil (4); diseară (5) / deseară (6) voi merge din nou. Dintre cuvintele subliniate, au forme literare:
Se dă enunţul: Fiind o avocată care mereu eşti solicitată de clienți, ai ajuns şi una dintre putinele femei care trebuie apreciată pentru rolul în societate şi chiar tu însăţi recunoşti că ai un cuvânt greu de spus în multe privințe. Acesta conţine:
Existenţa a numeroşi cumpărători ai bunurilor fabricate de un singur producător este proprie pieţei:
Veniturile totale încasate de o corporație multinațională în anul curent, egale cu 900 milioane u.m., sunt cu 20 % mai mari decât cele din anul anterior. Sporul veniturilor totale în intervalul dat este:
Părerile alor mei au contat prea puţin.
Fie enunţul: Nu sunt deacord cu ideea că fostul tău coleg merită aceeaşi atenţie care o acorzi şi actualilor tăi prieteni şi, de altfel, nu se merită s-o ţii una şi bună, mai ales când ştii bine, după cum ştiu şi eu, că numai boul e consecvent. Acesta conţine:
Se dă următorul enunţ: Și-a susținut frumos dizertaţia (1) / disertaţia (2), vorbind fără repaos (3) / repaus (4) şi având o dicție (5) / dicțiune (6) impecabilă. Dintre cuvintele subliniate, au forme literare:
Se dă enunţul: M-am cam săturat de reclama aceea care sună cam așa: << Consumaţi zilnic minim doi litri de lichide! >>, mai ales că am aflat că în spatele ei se află un milionar care se prezintă drept preşedinte Partidul Secetei. Acesta conţine:
Suma alocată copiilor de către stat (privită ca beneficiu social) conferă aplicabilitate următoarei funcţii a banilor:
În urma creșterii veniturilor consumatorilor, cantitatea cerută din bunul X nu mai evoluează după funcţia inițială Qc1 = 45 — 5∙P1, ci după Qc2 = 55 — 5∙P2 (P = preţul lui X). Cantitatea oferită rămâne, în întreaga perioadă, Qof= 5:P + 5. Arătaţi evoluţia prețului de echilibru în intervalul dat:
Celor două colege premiante, a mea şi a ta, le-au fost înmânate ieri diplomele.
Fie enunţul: Poate că vom reuşi, cu sprijinul Parlamentului şi a Comisiei (1) / al Comisiei (2) / Comisiei (3) Europene, să ieşim din criză, în ciuda previziunilor sumbre şi al scepticismului (4) / a scepticismului (5) / scepticismului (6) analiştilor economici. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dă enunţul: Nu mai face pe claunul (1) / clovnul (2), că ai întrecut măsura! Cuvântul corect (potrivit) pentru acest enunţ este:
Se dă enunţul: O altă problemă care aş fi vrut să o luăm în discuţie, de față cu toți miniştrii, era legată de aceeași situaţie cu care noi ne mai confuntasem și în trecut, şi anume că tu, întotdeauna, indiferent de părerea celor din jur şi de interesele partidului, îţi este imposibil să faci echipă cu noi. Acesta conţine:
Scăderea ratei dobânzii în economie are efecte negative asupra:
Dacă preţul unitar al tonei de ciment se reduce pe piaţă de la 10 u.m. la 8 u.m., cum va evolua oferta de ciment a unui producător (iniţial, de 400 tone), pentru a fi unitar elastică în raport cu preţul:
Societatea în al cărei mijloc trăia îi era binevoitoare.
Fie enunţul: Oamenilor acestora (1) / aceştia (2) nu le place să dea nimănui (3) / nimănuia (4) nimic, deşi e bine să împarți şi unor alţi (5) / altor (6) semeni din ce îţi prisoseşte. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dau următoarele expresii: democrație populară, jurământ solemn, reprimare violentă, oligarhie financiară. Constituie pleonasme:
Discutăm despre risipa de resurse în cazul în care știm doar că:
Atunci când restituirea unui credit preluat pe 3 ani se face în tranşe anuale egale, cu plata dobânzilor la fiecare final de an, operăm cu relaţia de calcul aferentă:
Cifra de afaceri a unei firme este 110.000 u.m., iar masa profitului ei reprezintă 10.000 u.m. În acest caz, rata profitului în raport cu costurile totale este:
Nu mi-am găsit încă o ofertă potrivită pentru concediul de vară, dar nu mă tentează nici dintre ale voastre.
Fie enunţul: Problema cel (1) / cea (2) mai des ridicată, dragile (3) / dragele (4) mele, a fost că nimeni nu voia (5) / vroia (6) să îşi asume răspunderea pentru ce se întâmplase. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dă enunţul: Vă asigur că vă vom răspunde la toate întrebările posibile pe care ni le-aţi putea pune şi rămânem în continuare la dispoziția voastră, aşa cum ne impune deontologia profesională. Acesta conţine:
Cererea inelastică arată că, în valoare absolută, mărimea coeficientului de elasticitate a cererii în raport cu preţul (K) este:
Acţiunea se deosebeşte de obligațiune prin aceea că:
Un agent economic obține, la fiecare rotaţie a capitalului (înregistrând 4 rotații pe an), un profit de 100 u.m. Dacă în anul următor, durata unei rotații scade la două luni, înseamnă că masa profitului anual evoluează astfel faţă de anul precedent:
Na-ţi-o frântă, că ţi-am dres-o!
Fie enunţul: Dacă acum (1) / acuma (2) nu vă menţineţi ferm pe poziţie, stimată doamnă, o să decădeţi (3) / decadeţi (4) definitiv din drepturi şi o să ajungeţi angajata cel (5) / cea (6) mai slab plătită din toată firma. Dintre cuvintele subliniate, sunt corect folosite:
Se dă enunţul: Știind că nutreşti faţă de el un puternic ataşament, am hotărât să vă avizăm oficial cererile de concediu, încât să puteţi pleca împreună în acel safari în Africa. Acesta conţine:
În scopul atingerii satisfacţiei maxime, consumatorul raţional ţine seama de restricţii privind:
Titlurile de valoare emise de o societate pe acţiuni pot fi achiziţionate:
Dacă funcţia costului total al unei firme care acţionează pe termen scurt este CT = 75 + 2Q + 3Q2 (unde Q = producţia agentului economic), rezultă:
S-a înfuriat tocmai pe cel care-i voia binele.
Fie enunţul: Pe (1) sfârşitul examenului, începuse să îşi facă griji despre (2) corectitudinea răspunsurilor, dar mă risc (3) să afirm că nu avea motive. Dintre poziţiile subliniate (prepoziţii şi verb), sunt corect folosite:
Se dau cuvintele: (1) a mâhni; (2) a destina; (3) a simula; (4) a prejudicia. Sunt sinonime ale cuvântului a afecta:
Care din următoarele afirmaţii este falsă:
Munca plătită de către angajator, dar desfășurată fără încheierea prealabilă a unui contract de muncă, presupune activităţi aferente:
În decursul unui an, într-o economie naţională, în condiţiile unui indice general al prețurilor de 105 %, salariul nominal creşte cu 26%. Înseamnă că în anul respectiv, salariul real:
Că vii ori nu, mie mi-i totuna şi pesemne că nici pe tine nu te preocupă în mod deosebit ce cred eu, din moment ce în seara când s-a dat comunicatul cu pricina nu te-ai învrednicit nici măcar să-mi dai un telefon.
Fie enunţul: Adună ce cu ce vrei, numai grăbeşte-te! Cuvintele subliniate:
Se dau următoarele serii de cuvinte: (1) incognIto, fEbruarie, înconjUrul, deunăzI; (2) incOgnito, fEbruarie, încOnjurul, deUnăzi; (3) incOgnito, februArie, încOnjurul, deUnăzi; (4) incOgnito, februArie, înconjurul, deUnăzi. Conţin(e) doar cuvinte corect accentuate:
Sensul cuvântului blazat este:
Pentru fabricarea mobilei, cheresteaua rezultată din tăierea buștenilor este:
Nivelul productivităţii muncii la nivel de firmă (exprimat prin indicele de creștere a productivității muncii) este punctul de pornire în determinarea:
Un agent economic fabrică, la momentul t0, 80 bucăţi din bunul M, la un cost unitar de 4 u.m. / bucată. La momentul t1 ouzput-ul este cu un sfert mai mare, iar costul total al producţiei creşte cu 62,5% faţă de perioada iniţială. Indicele costului total mediu este, pentru intervalul dat:
Dă-mi voie să nu fiu de acord cu tine, având în vedere că pregătirea ta e una, iar a mea, alta.
Fie enunţul: Nu-i ce se mai întâmpla aici. Subiectul propoziției este:
Se dă enunţul: Ar trebui să fii mai precAut (1) / precaUt (2) când ai de-a face cu o persoană de o asemenea perfIdie (3) / perfidIe (4). Dintre cuvintele accentuate, sunt corect (potrivit) folosite:
Fie următoarele definiri şi / sau explicări de cuvinte: (1) aparenţă înșelătoare (2) acțiune simulată; (3) obiect care dă o falsă impresie a realităţii. Care dintre acestea este (sunt) sensul (sensurile) cuvântului simulacru?
Oferta de ţiţei a unui producător poate creşte dacă:
Prin consumul a 8 unităţi succesive dintr-un bun, un individ înregistrează următoarele utilităţi marginale: 22; 20; 17; 13; 8; 2; 0; – 3. Utilitatea totală a primelor 5 unităţi consumate este (în unităţi de utilitate):
Venitul total al unei firme, obţinut din vânzarea a 10 bucăţi fabricate din bunul A, este 22 milioane u.m. Dacă rata profitului (calculată în raport cu costul total) este 10%, mărimea costului total mediu al firmei reprezintă (în milioane u.m.):
Pe motivul că, oricât şi oriunde ar munci, tot n-avea cum aduna atâţia bani încât să-şi cumpere o casă, iar de un ajutor din partea părinţilor nu putea fi vorba, nu-şi mai făcea niciun proiect de viitor, aproape că nici nu-l mai interesa ce-o să se aleagă de el.
Se dau enunţurile: (1) Cu ce scop m-ai căutat la telefon? (2) A plâns ce-a plâns, dar în cele din urmă s-a liniştit. (3) Nu ştii ce splendide zile am avut la mare. (4) Te-ai cruci să ştii ce om e taică-său. Cuvântul subliniat este:
Se dau următoarele cuvinte: ambiguu, laureat, pleoapă, cabanier. Conţin(e) diftongi:
Fie următoarele definiri şi / sau explicări de cuvinte: (1) care nu poate fi tulburat de nimic; (2) care denotă stăpânire de sine; (3) liniştit, calm; (4) flegmatic, placid. Care dintre acestea reprezintă sensul (sensurile) cuvântului imperturbabil?
Substituţia factorilor de producţie are la bază:
Un producător cu activitate pe termen scurt înregistrează 90.000 u.m. costuri totale și 100.000 u.m. cifră de afaceri. Pe fondul păstrării neschimbate a celorlalte condiţii ale pieţei (inclusiv a cifrei de afaceri), înjumătăţirea nivelului costurilor atrage după sine:
Într-o economie naţională, masa monetară necesară tranzacţiilor desfăşurate într-un an a fost 3∙109 u.m., iar nivelul mediu al preţurilor aferente a fost 100.000 u.m. Dacă volumul tranzacţiilor a reprezentat 300.000 bucăţi, înseamnă că viteza de rotaţie a banilor a fost (în rotații / an):